Het gebruiken van een visionboard

blogpost-visionboard-dromen

Het gebruiken van een visionboard

Het is weer nieuwjaar, voor veel mensen het ultieme moment om stil te staan bij waar je staat en waar je heen wilt met je leven. Zo ook voor mij. Één van de tools die ik daarvoor gebruik is het visionboard. Het werken met een zichtbaar doel voor ogen is een tool uit het boek ‘The Secret’ (2006) waarin Rhonda Byrne vertelt over het principe ‘ask – believe – and receive’.

Dit is alweer het vijfde jaar dat ik mij omring door een stapel tijdschriften in allerlei genres. Ik neem maximaal een uur de tijd om alles uit te knippen waar ik een goed gevoel bij heb en wat aansluit bij wat ik voor ogen heb voor mezelf. Vervolgens plak ik dit vakkundig op een doek en krijgt deze een mooi centraal plekje in mijn huis. Vanaf het moment dat het bord er hangt is het onderdeel van mijn dagelijkse visualisatie ritueel: ik kijk naar het bord wat ik heb gemaakt en voel hoe het is als ik dat bereik/als ik dat doe/als ik daar zit. Soms neemt mijn verbeelding het zelfs zo ver over dat het bijna is alsof ik even in bijvoorbeeld die helder blauwe zee zwem.

Door de jaren heen heeft de werking van het bord zich meerdere keren aan me bewezen. Ik kocht een huis, vond meer rust en structuur in mijn leven, leerde beter omgaan met mijn tijd, liep tegen mooie vakantie deals aan die er voor zorgden dat ik op de plek belandde die op mijn vision board stond en nog veel meer. De meest bizarre gebeurtenis is dat ik een bord maakte met daarop een hoop plaksels in het kader van het oppervlakkig gezegd ‘meer tot mezelf komen’. Op het bord waren veel plaksels te vinden in het kader van ontspanning, etentjes, blauwe zeeën en rust. In het midden was een dame afgebeeld op een berg. Ze stak haar armen in de lucht en zag er ultiem ontspannen uit. Een heerlijk gevoel gaf me dat. Op het moment dat ik die afbeelding opplakte zei mijn vriendin gekscherend ‘Haha, een dame alleen? Waar is -let’s call him Freddy- dan?’. Enfin.. ruim een half jaar later ging precies dat moment door mijn hoofd heen toen ik als kersverse vrijgezel in de verstrengende hitte een bergtop in Malaga bereikte. Om het beeld nog even af te maken heb ik mijn armen in de lucht gestoken. Inderdaad, ik voelde mij vrij en ontspannen. Mission accomplished.

Of het visionboard werkt? In mijn ogen zeker niet zomaar. Het is voor iedereen mogelijk een bord te maken met dingen erop die je leuk lijken. Maar dat is pas de start. Je doelen moeten helder voor ogen liggen, je moet zaken zo helder voor ogen zien dat je ze bijna kunt aanraken en boven alles: je moet actie ondernemen. Duik in die opdracht, verken een onbekend gebied, praat met mensen enzovoort. Doe dat keer op keer op keer en je stuurt je onderbewuste zo dat je keuzes maakt die zorgen dat jij dichter bij je doel komt.

Vooral dit jaar lijken ‘visionboard’ workshops de grond uit te schieten. Vrijwel iedereen die succesvol wil worden lijkt zo’n bord te hebben. Ik vraag me af of dit komt omdat het hip is of omdat we ons tegenwoordig steeds meer bewust worden van de principes voor succes. Een blik op het bord aan het einde van 2019 zal het uitwijzen 😉

Gebruik jij een visionboard? En werkt het voor jou? Waarom wel of niet?

Geen reacties

Je reactie toevoegen