Boek maand januari: Rico door Leon Verdonschot

Boekreview-Rico-verhoeven

Boek maand januari: Rico door Leon Verdonschot

Toen ik in december 2018 mijn jaardoelen en maanddoelen formuleerde stond er als één van de persoonlijke doelen ”Meer lezen” genoteerd. Nu is dat weinig concreet dus inmiddels is dat doel verschoven naar iedere dag minimaal 1 uur lezen/podcasts luisteren. Waarom? Omdat ik mezelf wil blijven ontwikkelen in de breedste zin van het woord. Vaak stem ik dan ook wat ik luister of lees af op het ”thema” waar ik op dat moment mee bezig ben.

In januari was dat thema ”Sport”. Nog concreter: ”Doorzetten om sportdoelen te behalen”. Vanaf begin van de winter 2018 train ik voor de 1/4 triathlon in september 2019 en ik merk dat het trainen in de maand januari net even wat minder soepeltjes ging dan ik van mezelf gewend was. Niet dat ik niet ging hoor, maar gewoon net even met een minder goed gevoel. Ja, ja. Mindset enzo. Zucht. Een gevalletje, je weet het al het is alleen bloedirritant om bij jezelf te ontdekken. Ofnee.. een uitdaging.. 😉

De perfecte timing om die ‘te finetunen’ mindset van mij een extra zetje te geven met het boek waar ik al verschillende dingen over had gehoord. Het boek Rico dus, van kickbokser Rico Verhoeven.

Wat mij allereerst heel erg op viel was dat het boek niet is geschreven in een verhaalvorm. Het is een bundeling van korte verhalen per hoofdstuk, in ieder kort verhaal wordt een scenario/herinnering omschreven door Rico zelf of door mensen om hem heen. Dat maakt het geheel luchtig en erg gemakkelijk leesbaar.

In het boek wordt het leven van Rico omschreven. Hoe hij opgroeide, als kind te maken had met een wat onstabiele basis in de vorm van een moeder die met zichzelf in de knoop zat, vervolgens stabiliteit vond bij zijn vader en hoe die hem vervolgens naar een boksschool bracht. Hoe het trainen bij een andere boksschool en uitgroeien tot een talent zorgde voor spanning tussen hem en zijn vader en hoe Rico keer op keer vocht voor de familieband. Parallel daaraan loopt het verhaal hoe Rico zijn grote liefde ontmoette, hoe zij haar studie in de laatste maanden voor het studeren opgaf en hoe zij met het gezin de hele wereld aan lijken te kunnen.

De allergrootste boodschap die ik uit het boek heb gehaald is de kracht van focus. Weet waar je staat en waar je heen wil. Laat je door niets of niemand tegen houden en verzamel mensen om je heen die je verder brengen in het leven. Het klinkt zo ontzettend makkelijk maar kan zo ingewikkeld zijn in de waan van de dag. Rico zijn verhaal laat dat maar al te goed zien. Ik heb diep respect voor wie hij is en hoe hij is gekomen waar hij nu staat. Go Rico!

Geen reacties

Je reactie toevoegen